Megjegyzések az Ekádasival kapcsolatosan



  1. Hogyan kell megtörni az Ekádasi böjtöt?

Ha teljes böjtöt tartottál (még vizet sem ittál), nem kell magvakkal megtörnöd, megtörheted csaranamritával vagy gyümölccsel. De ha úgy tartottad meg az Ekádasit, hogy gyümölcsöt, zöldséget, stb. ettél, akkor a következő napon úgy kell megtörnöd, hogy a megfelelő időben gabonát fogyasztasz.
A Mahádvádasit ugyanúgy kell megtartani, mint az Ekádasit.

Ekádasi
A lényeg az egyszerű étkezés, aznap csak egyszer vagy kétszer, hogy az egész napot, amennyire csak lehet, hallással, énekléssel és Sri Sri Radha-Krsnáról való megemlékezéssel tölthessük. Soha ne egyél hagymát, fokhagymát, répát és piros dahlt, húst, halat, tojást, vagy ezekből készült ételt.

Ekádasi alatt korlátozott ételek:
- paradicsom, padlizsán, karfiol, brokkoli, zöldpaprika
- borsó, csicseri borsó és mindenféle bab, ideértve a babból készült termékeket (papadam, tofu, tempeh, magvakból készült italok, stb.)
- indiai zöldségek: karela (keserű citrom), löki, parmal, toroi, kunli, drumsticks, okra (hölgyujj), banánvirág
- mindenféle leveles zöldség: spenót, saláta, káposzta és leveles fűszernövények, például petrezselyem, curry levél, ním levél stb.
- magvak: köles, árpa, farina, dalia, tészta, rizs, kukorica, mindenféle dahl és mindenféle magvakból és babfélékből készült liszt (például rizsliszt, csicseri borsó liszt, urad dahl liszt stb.)
- kukoricából vagy magvakból készült keményítő és ilyen keményítőkkel kevert termékek, például sütőpor, egyes üdítőitalok, tejsodó, egyes joghurtok, pudingok, krémsajt, édességek, kandiscukor és tápióka golyók
- magvakból készült olajok: kukoricaolaj, mustárolaj, szezámolaj stb., és az ilyen olajokban sütött termékek: dió, burgonya chips, egyes gyorsételek
- méz: ne használj a főzéshez semmi olyasmit, ami magvakkal keveredhetett, például puri kisütéséhez használt ghí, vagy csapáti, lisztes kezekkel megérintett fűszerek

Ekádasin használt fűszerek:
            Új vagy tiszta csomagból vett kurkuma, feketebors, gyömbér és só (kősó)

Ekádasin ehető ételek:
- mindenféle gyümölcs (friss és szárított), mindenféle dió és diófélékből készült olaj
burgonya, sütőtök, uborka, retek, tök (de nem löki), zöld papaja, citrom, jackfruit, avokádó, olajbogyó, kókuszdió, hajdina, mindenféle cukor, mindenféle tejtermék

Mahápraszáda Ekádasin:

            Ekádasin a Vaisnava szabályok szigorú követői semmilyen mahápraszádát nem fogyasztanak olyan felajánlásból, amelyben magvak vannak. A sásztra elmagyarázza, hogy a pápa-purusa (a megszemélyesített bűn) Ekádasin a magvakban keres menedéket, ezért ezeket minden áron elkerüljük ezen a napon. Még azt sem kockáztatjuk meg, hogy a mahápraszáda nem-mag részeit elvegyük egy olyan tálból, amelyben magvak is vannak. Az Ekádasi mahápraszádát el kell tenni másnapra; ha ez nem lehetséges, szét lehet osztani olyan személyek között, akik nem követik szigorúan a Vaisnava szabályokat, vagy oda lehet adni az állatoknak.  
        Ekádasin a mahápraszáda megőrzi a tisztaságát a pápa-purusa jelenléte ellenére is, és ezért bárkit megtisztít, aki megeszi. Csaitanja Maháprabhu követői azonban szigorúan követik a Vaisnava szabályokat, és ezen a napon a mahápraszádát is elkerülik, mert a pápa-purusa jelenléte megakadályozná a szigorú szadhanájukat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Putradá Ékadasi

Utpanná Ékádasi